توریسم هایلایتز نسخه ۲۰۱۷ (آگوست ۲۰۱۷)

توریسم هایلایتز نسخه ۲۰۱۷ (تاریخ انتشار: آگوست ۲۰۱۷)

حاوی آمارهای گردشگری در سال ۲۰۱۶:

گردشگری: کلید توسعه، رونق و رفاه

توریسم هایلایتز 2017 مدیریت ایده های گردشگری UNWTO IranTIM

روند واقعی و پیش بینی گردشگری در بازه زمانی ۱۹۵۰ الی ۲۰۳۰

به گزارش مدیریت ایده های گردشگری (IranTIM) سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در گزارش اخیر خود تحت عنوان «توریسم هایلایتز نسخه ۲۰۱۷» که همه ساله منتشر می شود، به بررسی جزئیات گردشگری بین المللی جهان در سال ۲۰۱۶ پرداخته است.

  • طبق این گزارش، افزایش تعداد مقاصد گردشگری در سرتاسر جهان با ایجاد اشتغال و شرکت ها، درآمدهای صادراتی و توسعه زیرساختی، به عاملی کلیدی در پیشرفت اجتماعی-اقتصادی تبدیل شده است.
  • گردشگری در طی شش دهه گذشته، توسعه و تنوع را تجربه کرده است و یکی از بزرگترین و سریع ترین بخش های اقتصادی جهان می باشد. علاوه بر مقاصد محبوب و سنتی در اروپا و آمریکای شمالی، مقاصد جدید بسیاری نیز بوجود آمده اند.
  • علیرغم شوک های گاه و بی گاه، گردشگری در طول زمان رشد بی وقفه ای داشته است که نشان از نیرومندی و توان ارتجاعی و بازیابی این بخش اقتصادی دارد. تعداد گردشگران بین المللی ورودی در جهان از ۲۵ میلیون نفر در سال ۱۹۵۰ به ۲۷۸ میلیون نفر در سال ۱۹۸۰، ۶۷۴ میلیون نفر در سال ۲۰۰۰ و ۱ میلیارد و ۲۳۵ میلیون نفر در سال ۲۰۱۶ افزایش یافته است.
  • به همین ترتیب، میزان دریافتی های مقاصد جهان از گردشگری بین المللی از ۲ میلیارد دلار در سال ۱۹۵۰ به ۱۰۴ میلیارد دلار در سال ۱۹۸۰، ۴۹۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۰ و ۱۲۲۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ جهش داشته است.
  • گردشگری، طبقه اصلی و عمده در تجارت بین المللی خدمات است. افزون بر درآمد مقاصد، خدمات حمل و نقل مسافران بین المللی (ارائه شده به افراد غیرمقیم) ۲۱۶ میلیارد دلار از صادرات (خدماتی) را در سال ۲۰۱۶ ایجاد کرد و بدین ترتیب مجموع ارزش صادراتی گردشگری را به ۱۴۰۰ میلیارد دلار (میانگین روزانه ۴ میلیارد دلار) رساند.
  • در سال ۲۰۱۶ گردشگری بین المللی ۷ درصد از صادرات جهانی کالا و خدمات را به خود اختصاص داد که نسبت به سال ۲۰۱۵، یک درصد افزایش یافته است. گردشگری در طی ۵ سال گذشته، سریع تر از تجارت جهانی رشد یافته است.
  • گردشگری به عنوان طبقه ای صادراتی در جهان، پس از مواد شیمیایی و سوخت، در جایگاه سوم قرار می گیرد. محصولات خودروسازی و مواد غذایی در رده های بعدی جای دارند. گردشگری در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، برترین طبقه صادراتی محسوب می شود.
توریسم هایلایتز 2017 مدیریت ایده های گردشگری UNWTO IranTIM

گردشگری بین المللی در سال ۲۰۱۶

توریسم هایلایتز 2017 مدیریت ایده های گردشگری UNWTO IranTIM

گردشگری جهان در یک نگاه (سال ۲۰۱۶)

روندهای کلیدی و چشم انداز گردشگری بین المللی در سال ۲۰۱۶

  • هفتمین سال متوالی رشد پایدار
  • افزایش جزئی سفرهای هوایی نسبت به حمل و نقل زمینی
  • انجام بیش از نیمی از بازدیدها با اهداف فراغت و تفریح
  • مطابق گزارش توریسم هایلایتز نسخه ۲۰۱۷، تعداد گردشگران بین المللی (بازدیدکنندگان بیش از یک شب) در سال ۲۰۱۶ با رشد ۳.۹ درصدی و افزایش ۴۶ میلیون نفری نسبت به سال گذشته، به ۱۲۳۵ میلیون نفر در جهان رسید. اگرچه آهنگ رشد جهانی در سال ۲۰۱۶ (۳.۹ درصد) تاحدودی ملایم تر از سال ۲۰۱۵ بود (۴.۵ درصد)، اما همراستای پیش بینی های بلندمدت UNWTO قرار داشت که براساس آن، رشد سالانه در فاصله بین سال های ۲۰۱۰ الی ۲۰۲۰، معادل ۳.۸ درصد پیش بینی شده بود. این هفتمین سال پیاپی پس از بحران اقتصادی جهان در سال ۲۰۰۹ بود که گردشگری بین المللی رشدی بالای میانگین داشت و رشدی پایدار را تجربه کرد؛ به طوری که در طول ۷ سال گذشته، شمار گردشگران بین المللی ورودی در جهان سالانه ۴ درصد یا بیشتر افزایش یافت. از سال های دهه ۱۹۶۰ چنین رشد متوالی استوار و بی وقفه ای ثبت نشده است. در سال ۲۰۱۲ برای نخستین بار، تعداد گردشگران بین المللی ورودی جهان در طول یکسال از مرز یک میلیارد نفر فراتر رفت که این میزان در سال ۲۰۱۶ به رقم ۱ میلیارد و ۲۳۵ میلیون نفر افزایش رفت. این تعداد در سال ماقبل بحران اقتصادی، یعنی سال ۲۰۰۸، ۹۳۰ میلیون نفر بود که در سال ۲۰۱۶، ۳۰۵ میلیون نفر بیشتر شد.
توریسم هایلایتز 2017 مدیریت ایده های گردشگری UNWTO IranTIM

گردشگری بین المللی جهان تا سال ۲۰۱۶

توریسم هایلایتز 2017 مدیریت ایده های گردشگری UNWTO IranTIM

جزئیات آماری گردشگری بین المللی جهان در سال ۲۰۱۶

  • میزان تقاضای گردشگری بین المللی همچون سال های گذشته، روند مثبتی داشت و بسیاری از مقاصد علیرغم برخی حوادث امنیتی، نتایج بسیار خوبی را گزارش کردند. هرچند تغییراتی در برخی جریانات گردشگری مشاهده شد، با این حال بسیاری از مقاصد به دلیل تقاضای بالای سفر، افزایش دسترسی ها و اتصالات، و حمل و نقل هوایی مقرون بصرفه تر، در رشد کلی گردشگری سهیم بودند.
  • از میان مناطق ۵گانه سازمان جهانی گردشگری (UNWTO)، آسیا و اقیانوسیه با رشد ۹ درصدی در تعداد گردشگران بین المللی ورودی، پیشرو بود؛ قاره آفریقا با رشد ۸ درصدی و قاره آمریکا با رشد ۳ درصدی نیز در رده های بعدی قرار گرفتند. از میان نواحی زیرمجموعه قاره آمریکا، ناحیه آمریکای جنوبی، بیشترین رشد را نشان داد. پربازدیدترین منطقه، یعنی قاره اروپا که نیمی از گردشگران از آن بازدید کردند، با رشد ۲ درصدی، نتایج ناهمگنی را نشان داد (برخی نواحی رشد دو رقمی و برخی رکود را تجربه کردند). با توجه به داده های در دسترس درباره منطقه خاورمیانه، شمار گردشگران بین المللی ورودی به این منطقه کاهش ۴ درصدی داشت.
  • از میان نواحی زیرمجموعه مناطق ۵گانه، بیشترین رشد به ترتیب برای آفریقای سیاه (۱۰ درصد)، سپس اقیانوسیه (۹ درصد)، شمال شرق آسیا (۹ درصد)، جنوب شرق آسیا (۹ درصد)، جنوب آسیا (۸ درصد) و آمریکای جنوبی (۷ درصد) ثبت شد.
  • در سال ۲۰۱۶ میزان دریافتی های گردشگری بین المللی (با احتساب نوسانات نرخ ارز و تورم) رشد حقیقی ۲.۶ درصدی را تجربه کرد و مجموع درآمد مقاصد جهان به ۱۲۲۰ میلیارد دلار (۱۱۰۲ میلیارد یورو) رسید.
  • از نظر تعداد گردشگران بین المللی ورودی، فرانسه، ایالات متحده آمریکا، اسپانیا و چین همچنان در صدر قرار گرفتند. از نظر میزان دریافتی های نیز، ایالات متحده آمریکا و اسپانیا جایگاه خود را در بالای جدول حفظ کردند؛ تایلند به جایگاه سوم ارتقا یافت و چین جایگاه چهارم را به خود اختصاص داد. در جدول میزان دریافتی ها کشورهای فرانسه و ایتالیا به ترتیب به رده های پنجم و ششم ؛ و در جدول تعداد ورودی ها کشورهای انگلستان، مکزیک و تایلند به ترتیب به جایگاه های ششم، هشتم و نهم ارتقا یافتند.
  • پیشروهای گردشگری برون مرزی در سال ۲۰۱۶ به ترتیب، کشورهای چین، ایالات متحده آمریکا و آلمان بودند. این سه کشور از لحاظ میزان هزینه کرد گردشگری (مخارج گردشگران در خارج از کشور خود) نیز همچنان صدرنشین بودند.
توریسم هایلایتز 2017 مدیریت ایده های گردشگری UNWTO IranTIM

گردشگری درون مرزی در سال ۲۰۱۶ به تفکیک وسیله حمل و نقل

  • در سال ۲۰۱۶ بیش از نیمی از تمامی بازدیدکنندگان بیش از یک شب، از طریق حمل و نقل هوایی به مقاصد خود رسیدند (۵۵ درصد) و ۴۵ درصد از طریق وسائط حمل و نقل زمینی سفر کردند (۳۹ درصد از طریق حمل و نقل جاده ای، ۲ درصد از طریق حمل و نقل ریلی، و ۴ درصد از طریق حمل و نقل دریایی). در طول زمان، آهنگ رشد حمل و نقل هوایی تاحدودی سریع تر از حمل و نقل زمینی بوده است. ازاینرو، سهم حمل و نقل هوایی به تدریج افزایش می یابد.

 

 

 

توریسم هایلایتز 2017 مدیریت ایده های گردشگری UNWTO IranTIM

گردشگری درون مرزی در سال ۲۰۱۶ به تفکیک هدف از بازدید

  • بیش از نیمی از گردشگران بین المللی در سال ۲۰۱۶ به منظور گذراندن تعطیلات، تفریح و سرگرمی و سایر انواع فراغت سفر کردند (۵۳ درصد یا ۶۵۷ میلیون نفر). ۱۳ درصد گردشگران نیز با اهداف تجاری و ۲۷ درصد نیز با سایر اهداف همچون دیدار دوستان و آشنایان (VFR)، دلایل مذهبی و زیارتی، درمان و سلامت، و… به سفر پرداختند. هدف از سفر ۷ درصد باقیمانده نیز نامشخص بود.

 

 

گردشگری بین المللی ایران و ناحیه جنوب آسیا (واقع در منطقه آسیا و اقیانوسیه)

  • مطابق منطقه بندی سازمان جهانی گردشگری (UNWTO)، ایران در منطقه آسیا و اقیانوسیه و در ناحیه جنوب آسیا واقع شده است. شمار گردشگران بین المللی ورودی به این ناحیه در سال ۲۰۱۶، ۸ درصد رشد داشت که عمدتاً مدیون افزایش شمار گردشگران برترین مقصد این ناحیه، یعنی هندوستان (با رشد ۱۰ درصدی) بود. کشور نپال پس از نتایج ضعیفی که در سال ۲۰۱۵ به واسطه زمین لرزه گوخا و کوداری داشت، در سال ۲۰۱۶ با افزایش چشمگیر تعداد گردشگران ورودی مواجه شد (۴۰ درصد). سریلانکا نیز با رشد ۱۴ درصدی، برای هفتمین سال متوالی، رشد دو رقمی را تجربه کرد. در این میان، مجمومه جزایر مالدیوز رشد ۴ درصدی را گزارش کرد.

گردشگری بین المللی در آسیا و اقیانوسیه (سال ۲۰۱۶)

  • اما شمار گردشگران بین المللی ورودی به ایران در سال ۲۰۱۶، با کاهش ۵.۶ درصدی، به ۴ میلیون و ۹۴۲ هزار نفر رسید (یعنی سهم بازار معادل ۱.۶ درصد از گردشگران بین المللی منطقه آسیا و اقیانوسیه). میزان دریافتی های ایران از گردشگری بین المللی در سال ۲۰۱۶ هنوز اعلام نشده و آخرین اطلاعات مربوط به سال ۲۰۱۵ و برابر با ۳ میلیارد و ۸۶۸ میلیون دلار بوده است.
  • شایان ذکر است سهم بازار ناحیه جنوب آسیا از مجموع گردشگران بین المللی جهان، تنها ۲ درصد می باشد (۲۵ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر) و ۲.۸ درصد از مجموع دریافتی های گردشگری بین المللی جهان عاید کشورهای واقع در این ناحیه می شود. با توجه به درآمد حدود ۳۴ میلیارد دلاری ناحیه جنوب آسیا، میانگین دریافتی مقاصد این ناحیه به ازای هر گردشگر بین المللی ورودی، ۱۳۴۰ دلار (۱۲۱۰ یورو) برآورد شده است.

 

دریافتی های گردشگری بین المللی

  • گردشگری، سومین طبقه صادراتی جهان
  • مخارج (هزینه کرد) بازدیدکنندگان بین المللی برای اقامت، غذا و نوشیدنی، سرگرمی و تفریح، خرید و سایر کالاها و خدمات در مقاصد گردشگری در سال ۲۰۱۶، به ۱۲۲۰ میلیارد دلار (۱۱۰۲ میلیارد یورو) رسید. این رقم حاکی از رشد حقیقی ۲.۶ درصدی است که در آن نوسانات نرخ ارز و تورم لحاظ شده است. دریافتی های گردشگری از روند کلی تعداد گردشگران بین المللی ورودی به مقاصد گردشگری جهان با آهنگی آرام تر پیروی می کند.
  • میزان رشد دریافتی های گردشگری بدین دلیل براساس متغیرهای حقیقی محاسبه شده است تا از انحراف های ناشی از تبدیلات نرخ ارز بین نرخ های رایج محلی و دلار آمریکا اجتناب شود؛ اگرچه چنین نوساناتی به طور منصفانه ای در سال ۲۰۱۶ لحاظ شد (میانگین نرخ تبدیل دلار آمریکا و یورو از سال ۲۰۱۵ به ندرت تغییر کرده است). از نظر رشد حقیقی، میزان دریافتی های گردشگری در آفریقا ۸ درصد، در آسیا و اقیانوسیه ۵ درصد، در قاره آمریکا ۳ درصد و در قاره اروپا ۱ درصد افزایش یافت. این در حالی است که این میزان در منطقه خاورمیانه با ۲ درصد کاهش داشت.
توریسم هایلایتز 2017 مدیریت ایده های گردشگری UNWTO IranTIM

میزان دریافتی های گردشگری بین المللی جهان (سال ۲۰۱۶)

  • از نظر اقتصاد کلان، مخارج (هزینه کرد) بازدیدکنندگان بین المللی در یک کشور به عنوان صادرات گردشگری آن کشور، و معادل واردات برای کشور موطن بازدیدکنندگان تلقی می شود. برای بسیاری از کشورها، گردشگری درون مرزی منبعی حیاتی برای درآمدهای ارزی خارجی، مشارکت کننده ای مهم در اقتصاد و اشتغالزایی بیش از حد موردنیاز، و ایجادکننده فرصت های توسعه می باشد.

  • علاوه بر میزان دریافتی های مقاصد از گردشگری (قلم سفر در تراز پرداخت ها)، گردشگری بین المللی همچنین در سال ۲۰۱۶ صادراتی معادل ۲۱۶ میلیارد دلار را از طریق خدمات حمل و نقل مسافران بین المللی (ارائه شده به افراد غیرمقیم) ایجاد کرد که در صورت افزودن این رقم به مبلغ ۱۲۲۰ (دریافتی های گردشگری مقاصد)، مجموع ارزش صادراتی گردشگری در سال ۲۰۱۶ بالغ بر ۱۴۰۰ میلیارد دلار (بعبارتی میانگین روزانه ۴ میلیارد دلار) بود.

  • گردشگری بین المللی (شامل درآمد مقاصد و حمل و نقل مسافر) ۳۰ درصد از صادرات خدماتی و ۷ درصد از صادرات کل کالاها و خدمات جهان را شکل می دهد. در حقیقت، گردشگری بین المللی از پنج سال پیش تا کنون سریع تر از تجارت کالا رشد کرده است.
  • گردشگری به عنوان یک طبقه صادراتی، پس از مواد شیمیایی و سوخت، در رده سوم جای می گیرد. محصولات خودروسازی و مواد غذایی رده های بعدی را به خود اختصاص می دهند. در بسیاری کشورهای در حال توسعه، گردشگری برترین طبقه صادراتی محسوب می شود. به طور کلی، گردشگری در اقتصادهای نوظهور ۴۰ درصد از صادرات خدماتی را شکل می دهد که به طور قابل توجهی، بیش از میانگین جهانی (۳۰ درصد) است. گردشگری به طور فزاینده ای یکی از مؤلفه های اساسی تنوع صادراتی هم در اقتصادهای نوظهور و هم در اقتصادهای پیشرفته است و اغلب اوقات در بسیاری از کشورهای صادرکننده کالا و نفت، ظرفیت بالایی را برای جبران درآمدهای اندک صادراتی نشان می دهد.

برترین مقاصد گردشگری جهان

  • جایگاه تایلند در رتبه بندی ها همچنان ارتقا می یابد
  • در رتبه بندی کشورها براساس میزان دریافتی های گردشگری بین المللی در سال ۲۰۱۶، چهار کشور، و در رتبه بندی کشورها برمبنای تعداد گردشگران بین المللی ورودی، سه کشور به جمع ۱۰ کشور برتر راه یافتند. نکته جالب این است که ارتقای رتبه تایلند بیشتر بود. این کشور در سال ۲۰۱۶ برای دومین بار، از لحاظ میزان دریافتی ها رشدی دورقمی داشت و درآمدی معادل ۵۰ میلیارد دلار کسب کرد. در سال ۲۰۱۶، میزان دریافتی های گردشگری تایلند از جایگاه پنجم به جایگاه سوم، و تعداد گردشگران بین المللی ورودی آن (۳۳ میلیون نفر) به جایگاه نهم در جهان ارتقا یافت.
  • به هنگام رتبه بندی برترین مقاصد گردشگری بین المللی جهان، بهتر است بیش از یک شاخص واحد مدنظر قرار گیرد. جالب است که با رتبه بندی مقاصد بر اساس دو شاخص تعداد گردشگران بین المللی ورودی و میزان دریافتی های گردشگری بین المللی، می توان مشاهده کرد از میان ۱۰ مقصد برتر، ۸ مقصد در هر دو لیست حضور دارند؛ علیرغم اینکه از لحاظ نوع گردشگرانی که جذب می کنند، میانگین طول مدت اقامت آنان در مقصد، و میزان هزینه کرد آنان در هر سفر و هر شب، از هم متفاوتند. باید توجه داشت که تغییراتی که در رتبه بندی میزان دریافتی های گردشگری بین المللی صورت می پذیرند، نه تنها بازتابی از عملکرد نسبی مقاصد است، بلکه تحت تأثیر نوسانات نرخ ارز (پول رایج محلی درمقابلِ دلار آمریکا) می باشد.
توریسم هایلایتز 2017 مدیریت ایده های گردشگری UNWTO IranTIM

۱۰ مقصد برتر جهان در سال ۲۰۱۶ (براساس تعداد گردشگران ورودی و میزان دریافتی های بین المللی)

  • ایالات متحده آمریکا با درآمد ۲۰۶ میلیارد دلاری خود در سال ۲۰۱۶، همچنان صدرنشین جدول رتبه بندی میزان دریافتی های گردشگری بین المللی است. این کشور با ۷۶ میلیون گردشگر بین المللی ورودی، دومین مقصد بزرگ جهان می باشد.
  • اسپانیا با درآمد ۶۰ میلیارد دلاری، به عنوان دومین مقصد پردرآمد جهان، و سومین مقصد از لحاظ تعداد گردشگران بین المللی ورودی (۷۶ میلیون نفر؛ برابر با ایالات متحده آمریکا) محسوب می شود.
  • چین در هر دو رتبه بندی، جایگاه چهارم را حفظ کرد (۴۴ میلیارد دلار درآمد و ۵۹ میلیون نفر گردشگر بین المللی ورودی).
  • فرانسه با ارتقای یک پله ای درآمد گردشگری، در جایگاه پنجم قرار گرفت (۴۲ میلیارد دلار) و همچنان با ۸۳ میلیون گردشگر ورودی به عنوان برترین مقصد گردشگری در صدر جدول تعداد گردشگران بین المللی ورودی قرار دارد.
  • ایتالیا از نظر میزان دریافتی ها یک پله صعود کرد و جایگاه ششم را به خود اختصاص داد و از نظر تعداد ورودی ها همچنان در رتبه پنجم قرار دارد (۵۲ میلیون گردشگر بین المللی ورودی).
  • انگلستان با ارتقای دو پله ای تعداد گردشگران ورودی خود، جایگاه ششم را تصاحب کرد، اما از لحاظ میزان دریافتی ها با کاهش چهار پله ای، به جایگاه هفتم تنزل رتبه پیدا کرد؛ این مسئله عمدتاً به دلیل کاهش بهای پوند بود که به کاهش درآمدهای دلاری این کشور منجر شد.
  • آلمان همچنان در رتبه هشتم میزان دریافتی ها و رتبه هفتم تعداد ورودی ها جای گرفته است.
  • هنگ کنگ (چین) نیز همچنان رتبه نهم میزان دریافتی ها و رتبه سیزدهم تعداد ورودی ها را در اختیار دارد.
  • استرالیا با قرار گرفتن در رده دهم از نظر میزان دریافتی، مجدداً وارد فهرست ده مقصد پردرآمد شد، این در حالی است که از نظر تعداد ورودی ها از جایگاه ۴۲ به جایگاه چهلم تغییر مکان داد.
  • مکزیک از لحاظ تعداد ورودی ها با ارتقای یک پله ای، هشتم شد و با بهبود دو پله ای در میزان دریافتی ها، در رده چهاردهم جای گرفت.
  • ترکیه دهمین مقصد برتر از لحاظ تعداد ورودی هاست. هر چند داده های مربوط به این کشور در سال ۲۰۱۶ هنوز به طور کامل ارائه نشده است، اما با توجه به حوادث امنیتی و کودتای نافرجام سال گذشته، برآورد می شود که سقوط چهار پله ای در این جدول داشته باشد. ترکیه از لحاظ میزان دریافتی ها با سقوط پنج پله ای، در رده هفدهم قرار گرفت.

 

گردشگری برون مرزی (گردشگری خروجی)

  • بسیاری از گردشگران از مقاصد واقع در منطقه خود بازدید می کنند.
  • بخش عمده ای از سفرهای بین المللی در داخل منطقه خود مسافران انجام می شود (گردشگری درون منطقه ای)؛ به طوری که، حدود ۴ نفر از ۵ گردشگر ورودی در جهان، اهل همان مقصد هستند. به طور سنتی، اقتصادهای پیشرفته اروپا، قاره آمریکا، و آسیا و اقیانوسیه اصلی ترین بازارهای مبداء گردشگری بین المللی بوده اند. با این وجود، در سال های اخیر، اقتصادهای نوظهور در آسیا، اروپای مرکزی و اروپای شرقی، خاورمیانه، آفریقا و آمریکای لاتین به واسطه افزایش سطح درآمد قابل تصرف، رشد شتابانی را نشان داده اند.
  • در حال حاضر، اروپا همچنان بزرگترین منطقه مبداء گردشگری برون مرزی (خروجی) می باشد؛ به طوری که، تقریباً نیمی از ورودی های بین المللی جهان (۴۸ درصد) اهل این منطقه است. پس از اروپا، سهم سایر مناطق جهان از تعداد گردشگران برون مرزی (خروجی) به ترتیب عبارتست از: آسیا و اقیانوسیه (۲۶ درصد)، قاره آمریکا (۱۷ درصد)، خاورمیانه (۳ درصد) و آفریقا .
توریسم هایلایتز 2017 مدیریت ایده های گردشگری UNWTO IranTIM

گردشگری برون مرزی (گردشگری خروجی) جهان در سال ۲۰۱۶

پرمصرف ترین کشورها در گردشگری بین المللی

  • تغییرات جزئی در فهرست ۱۰ بازار مبداء برتر
  • چین همچنان پیشتاز هزینه کرد (مخارج) گردشگران در سفرهای برون مرزی (خروجی) می باشد. میزان هزینه کرد (مخارج) گردشگران چینی ۱۰ سال است که رشدی دو رقمی دارد. این کشور در سال ۲۰۱۲ در رده بندی ها بالا آمد و به جمع ۱۰ کشور برتر از لحاظ میزان هزینه کرد (مخارج) گردشگری پیوست. هزینه کرد (مخارج) مسافران چینی در سال ۲۰۱۶ به میزان ۱۲ درصد افزایش یافت و به رقم ۲۶۱ میلیارد دلار رسید. در این میان، شمار مسافران برون مرزی (خروجی) این کشور نیز با رشد ۶ درصدی به ۱۳۵ میلیون نفر رسید.
توریسم هایلایتز 2017 مدیریت ایده های گردشگری UNWTO IranTIM

پرمصرف ترین (ولخرج ترین) گردشگری جهان (سال ۲۰۱۶)

  • میزان هزینه کرد (مخارج) گردشگری ایالات متحده آمریکا (دومین بازار مبداء جهان) در سال ۲۰۱۶ با رشد ۸ درصدی به رقم ۱۲۴ میلیارد دلار رسید.
  • آلمان، انگلستان و فرانسه بزرگترین برترین بازارهای مبداء اروپایی هستند و به ترتیب در رده های سوم، چهارم و پنجم قرار گرفته اند.
  • سال گذشته آلمان با افزایش ۳ درصدی در میزان هزینه کرد (مخارج) گردشگری، رقم ۸۰ میلیاد دلار را ثبت کرد.
  • علیرغم کاهش چشمگیر بهای پوند بریتانیا در نتیجه ی رفراندوم خروج از اتحادیه اروپا (برگزیت) در سال ۲۰۱۶، تقاضای گردشگران اهل انگلستان همچنان بالا بود؛ به طوری که، ساکنین انگلستان ۶۹ میلیون بار به خارج از کشور خود سفر کردند. این تعداد نسبت به سال ۲۰۱۵ حدود ۵ میلیون نفر (یا به عبارتی، ۸ درصد) بیشتر بود. این افراد نزدیک به ۶۴ میلیارد دلار در سفرهای خارجی هزینه کردند که نسبت به سال ۲۰۱۵، ۱۴ درصد افزایش داشت.
  • فرانسه با رشد ۳ درصدی در هزینه کرد (مخارج) گردشگری در سال ۲۰۱۶، رقم ۴۰ میلیارد دلار را گزارش کرد.
  • با سقوط فدراسیون روسیه از جایگاه ششم به جایگاه یازدهم که به دنبال کاهش قابل توجه میزان هزینه کرد (مخارج) گردشگران روس در خارج از کشور اتفاق افتاد، پنج کشور مبداء که در نیمه پایین فهرست ۱۰ مبداء برتر قرار داشتند، همگی یک پله صعود کردند.
  • کانادا علیرغم عدم تغییر هزینه کرد بین المللی (۲۹ میلیارد دلار)، به جایگاه ششم ارتقا یافت، این در حالی است که میزان سفرهای بیش از یک شب کانادایی ها در خارج از کشور با کاهش ۳ درصدی، به ۳۱ میلیون سفر رسید.
  • در سال ۲۰۱۶ هزینه کرد (مخارج) مردم جمهوری کره در بیرون از مرزهای کشور ۵ درصد افزایش یافت (۲۷ میلیارد دلار) و این کشور به جایگاه هفتم صعود کرد. جمهوری کره در سال ۲۰۱۰ وارد فهرست ۱۰ کشور پرمصرف شد. تعداد مسافران خروجی کره با افزایش ۱۶ درصدی، به ۲۲ میلیون نفر رسید.
  • ایتالیایی ها با صرف ۲۵ میلیارد دلار در سفرهای برون مرزی (مخارج گردشگری خروجی)، به جایگاه هشتم صعود کردند. این در حالی است که ایتالیا در خصوص میزان سفرهای بیش از یک شب مردم خود در خارج از مرزهای این کشور، افزایش ۳ درصدی را گزارش کرد (۲۹ میلیون سفر).
  • استرالیا با رشد ۶ درصدی هزینه کرد (مخارج) گردشگری و رشد ۵ درصدی میزان سفرهای برون مرزی (۱۰ میلیون سفر) به جایگاه نهم ارتقا یافت (۲۵ میلیارد دلار).
  • هنگ کنگ (چین) نیز با رشد ۵ درصدی مخارج گردشگری (۲۴ میلیارد دلار) و رشد ۳ درصدی میزان سفرهای برون مرزی (۹۲ میلیون سفر) در انتهای فهرست ۱۰ کشور پرمصرف قرار می گیرد.
  • سایر بازارهای مبداء با رشد دو رقمی میزان هزینه کرد (مخارج) گردشگری در سال گذشته که خارج از فهرست ۱۰ تایی قرار دارند، عبارتنداز: اسپانیا، هندوستان، آرژانتین، قطر، تایلند، اسرائیل، ایرلند، اوکراین، ویتنام و مصر.

 

چشم انداز بلندمدت

گزارش «گردشگری در سال ۲۰۳۰» حاوی پیش بینی بلندمدت سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) و ارزیابی توسعه گردشگری در طی دو دهه (۲۰۳۰-۲۰۱۰) می باشد. این پروژه تحقیقاتی عظیم، بر مبنای فعالیت جاری UNWTO که از دهه ۱۹۹۰ پایه گذاری شده است، قرار دارد. این گزارش جایگزین گزارش «آرمان ۲۰۲۰» شده است که به مرجعی جهانی در پیش بینی های گردشگری بین المللی تبدیل شده است. خروجی کلیدی گزارش «گردشگری در سال ۲۰۳۰» مجموعه ای از پیش بینی های کمّی درخصوص تقاضای گردشگری بین المللی در این دوره ۲۰ ساله است.

چشم انداز بلندمدت صنعت؛ پیش بینی UNWTO درباره گردشگری بین المللی در سال ۲۰۳۰ به تفکیک مناطق ۵ گانه جهان

  • مطابق این گزارش انتظار می رود شمار گردشگران بین المللی در سراسر جهان با میانگین رشد سالیانه ۳.۳ درصدی بین سال های ۲۰۱۰ و ۲۰۳۰، در سال ۲۰۲۰ به ۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر، و در سال ۲۰۳۰ به تعداد ۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیون نفر برسد. انتظار می رود نرخ رشد در طول این مدت، به تدریج کاهش یابد؛ به طوری که در ابتدای دوره رشد ۳.۸ درصدی را شاهد بودیم وپیش بینی می شود در انتهای دوره یعنی سال ۲۰۳۰، رشد به ۲.۹ درصد برسد. این پیش بینی برمبنای درصد رشد تعداد گردشگران پایه است. از لحاظ تعداد واقعی گردشگران، در فاصله بین ۱۹۹۵ الی ۲۰۱۰ سالانه با افزایش ۲۸ میلیون نفر روبرو بودیم، حال آنکه در دوره ۲۰۳۰-۲۰۱۰، سالانه ۴۳ میلیون نفر افزایش پیش بینی شده است.

  • انتظار می رود تعداد گردشگران ورودی به مقاصد نوظهور، با رشد سالانه ۴.۴ درصدی بین سال های ۲۰۱۰ و ۲۰۳۰، در سال ۲۰۳۰ دو برابر تعداد گردشگران ورودی به مقاصد واقع در کشورهایی با اقتصادهای پیشرفته باشد (رشد سالانه ۲.۲ درصدی). در نتیجه، انتظار می رود پیش از سال ۲۰۲۰ تعداد گردشگران ورودی به اقتصادهای نوظهور از تعداد ورودی ها به اقتصادهای پیشرفته پیشی بگیرد.

  • سهم بازار اقتصادهای نوظهور از ۳۰ درصد در سال ۱۹۸۰ به ۴۵ درصد در سال ۲۰۱۶ افزایش یافت. انتظار می رود این میزان در سال ۲۰۳۰ به ۵۷ درصد، برابر با ۱ میلیارد نفر گردشگر بین المللی برسد.

  • در سال ۲۰۳۰، همچنین، ۴۳ درصد از گردشگران به مقاصد واقع در اقتصادهای پیشرفته وارد خواهند شد (این نسبت در سال ۱۹۸۰، ۷۰ درصد بود).

  • انتظار می رود بالاترین رشد در منطقه آسیا و اقیانوسیه اتفاق بیفتد؛ طبق پیش بینی ها، شمار گردشگران بین المللی ورودی به این منطقه با افزایش ۳۳۱ میلیون نفری (نسبت به سال ۲۰۱۰)، در سال ۲۰۳۰ به ۵۳۵ میلیون نفر برسد (رشد سالانه ۴.۹ درصدی).
  • انتظار می رود شمار گردشگران ورودی به منطقه خاورمیانه در طول این دوره زمانی، بیش از دو برابر افزایش یابد؛ یعنی از تعداد ۶۱ میلیون نفر در سال ۲۰۱۰ به ۱۴۹ میلیون نفر در سال ۲۰۳۰ برسد.
  • همچنین، انتظار می رود شمار گردشگران ورودی به قاره آفریقا در طول این دوره زمانی نیز همانند منطقه خاورمیانه بیش از دو برابر افزایش یابد و از تعداد ۵۰ میلیون نفر در سال ۲۰۱۰ به ۱۳۴ میلیون نفر در سال ۲۰۳۰ برسد.
  • پیش بینی ها درباره اروپا (از ۴۷۵ میلیون نفر در سال ۲۰۱۰ به ۷۴۴ میلیون نفر در سال ۲۰۳۰) و قاره آمریکا (از ۱۵۰ میلیون نفر در سال ۲۰۱۰ به ۲۴۸ میلیون نفر در سال ۲۰۳۰) نسبت به سایر مناطق، رشد آرام تری را نشان می دهد.
  • سهم بازار هر سه منطقه آسیا و اقیانوسیه (از ۲۲ درصد در سال ۲۰۱۰ به ۳۰ درصد در سال ۲۰۳۰)، منطقه خاورمیانه (از ۶ درصد به ۸ درصد) و آفریقا (از ۵ درصد به ۷ درصد) افزایش خواهد یافت. در نتیجه، اروپا و قاره آمریکا عمدتاً به دلیل رشد آرام مقاصد بالغ و اشباع شده ای که در آمریکای شمالی، اروپای شمالی و اروپایی غربی، کاهش بیشتری را در سهم بازار خود از گردشگری بین المللی تجربه خواهند کرد (اروپا از ۵۱ درصد به ۴۱ درصد؛ و قاره آمریکا از ۱۶ درصد به ۱۴ درصد).

 

جزئیات گردشگری بین المللی در ۴ منطقه دیگر جهان

گردشگری بین المللی در اروپا (سال ۲۰۱۶)

توریسم هایلایتز 2017 مدیریت ایده های گردشگری UNWTO IranTIM

گردشگری بین المللی در قاره آمریکا (سال ۲۰۱۶)

گردشگری بین المللی در آفریقا (سال ۲۰۱۶)

گردشگری بین المللی در خاورمیانه (سال ۲۰۱۶)

متن اصلی توریسم هایلایتز نسخه ۲۰۱۷ سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) شامل آمارهای گردشگری در سال ۲۰۱۶، از این لینک قابل دریافت است.


نسخه پیشین این گزارش:

توریسم هایلایتز نسخه ۲۰۱۶ (جولای ۲۰۱۶)