دومین گزارش سالانه چالش ­ها و روندهای صنعت گردشگری ایران- ۱۳۹۶

دومین گزارش سالانه چالش ­ها و روندهای صنعت گردشگری ایران- ۱۳۹۶

به گواه شواهد گوناگون، نمایشگاه بین ­المللی گردشگری و صنایع وابسته تهران که همه ساله در ماه بهمن برگزار می­ شود، بزرگترین نمایشگاه تخصصی صنعت گردشگری ایران می ­باشد و در تقویم رویدادهای سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) به ثبت رسیده است.
این رویداد حرفه ­ای، بخش قابل توجهی از فعالان صنعت و مسافران ایرانی را در طی ۱۱ سال برگزاری به خود جلب کرده و از اینرو، از ظرفیت نهفت ه­ای برای بررسی دیدگاه­ های عرضه ­کنندگان خدمات سفر، برنامه­ ریزان و تصمیم­ گیران دولتی، جامعه علمی و همچنین دیدگاه ­های سمت تقاضا (بازدیدکنندگان) درباره شیوه تصمیم­ گیری در شرایط مختلف و رفتار سفر آنان برخوردار است. بهره­ برداری از این ظرفیت در قالب انجام نظرسنجی، علاوه بر این که یکی از مهمترین استانداردهای فنی و خروجی اصلی نمایشگاه­ های معتبر جهانی محسوب می­ شود؛ می­ تواند به تهیه راهنمای عمل تصمیم ­گیران و فعالان منتهی شود.
چه بسا، تمامی نمایشگاه ­های بین ­المللی معتبر در سراسر جهان و به ویژه نمایشگاه­ های معتبر حوزه گردشگری از جمله بازار جهانی سفر-لندن (WTM، ITB، فیتور و…) مدتی پس از اتمام رویداد، گزارشی را درباره وضعیت صنعت، مسائل روز جهانی و نمایشگاه مربوطه منتشر می­ سازند.
بر همین اساس، گروه مدیریت ایده­ های گردشگری (IranTIM) در پی رسالت خود و به منظور بررسی مهمترین روندها و چالش­ های پیش روی صنعت گردشگری ایران و با الگوگیری از نمایشگاه­ های معتبری که بدانها اشاره شد، از دهمین دوره این نمایشگاه (بهمن ۱۳۹۵) اقدام به اجرای پیمایشی در سطح نمایشگاه نمود و گزارشی را با عنوان «نخستین گزارش سالانه روند صنعت گردشگری ایران از دیدگاه فعالان بخش خصوصی و دولتی-۱۳۹۵» تهیه و در دسترس فعالان و علاقمندان صنعت قرار داد.
استقبال گسترده متخصصان حوزه گردشگری نیروی محرکه ­ای برای تداوم این کار بود و منجر شد تا این گروه از تاریخ سوم الی ششم بهمن ماه ۱۳۹۶ برای دومین سال پیاپی، پیمایشی را در سطح یازدهمین نمایشگاه بین­ المللی گردشگری و صنایع وابسته و با حمایت معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جهت مخاطب ­شناسی و سنجش رضایتمندی مشارکت­ کنندگان در نمایشگاه و همچنین بررسی روندها و چالش­ های صنعت گردشگری انجام دهد.
با توجه به نزدیک شدن به زمان برگزاری دوازدهمین دوره این نمایشگاه، یافته ­های این پیمایش گسترده که در میان ۱۴۳۱ نفر از ذینفعان نمایشگاه و در سه سطح «بازدیدکنندگان عمومی»، «بازدیدکنندگان متخصص» و «غرفه­ داران» صورت پذیرفته است، در قالب گزارشی با عنوان «دومین گزارش سالانه چالش ها و روندهای صنعت گردشگری ایران- ۱۳۹۶» در اختیار علاقمندان قرار می گیرد که متن کامل آن از این لینک در دسترس است.
گزارش حاضر به تفکیک نوع ذینفعان، در ۳ بخش تهیه شده است:

  • فصل اول حاوی یافته­ های حاصل از پیمایش ۶۵۸ نفر از بازدیدکنندگان عمومی ازجمله نظرات آنها درباره نمایشگاه حاضر، رفتار سفر، مقاصد داخلی و خارجی و دیدگاه بازدیدکنندگان درباره تأثیرات افزایش عوارض خروج از کشور بر روی رفتار سفر آنان (به عنوان چالشی که در سال ۱۳۹۶ مطرح شد) می­ باشد.
  • فصل دوم به تشریح و تحلیل یافته ­های حاصل از پیمایش ۴۶۱ بازدیدکننده متخصص می­ پردازد. این بخش دیدگاه­ های ارزشمندی را درباره نمایشگاه حاضر، روندهای صنعت گردشگری کشور در سال ۱۳۹۷، چالش ­های گردشگری در سطح کلان، اقدامات دولت، نهادهای تأثیرگذار، زیرساخت­ ها و موانع توسعه این صنعت را در بر دارد.
  • در فصل سوم نیز این مباحث را از منظر ۳۱۲ نفر از غرفه ­داران نمایشگاه مورد بررسی قرار می­ گیرد و در موارد لازم، دیدگاه آنها با دیدگاه گروه متخصصان نیز مقایسه می ­شود.

شایان ذکر است که در این گزارش:

  • منظور از «بازدیدکنندگان عمومی»، عبارت­ است از کلیه افرادی که زمینه تخصصی آنها غیر از گردشگری است و به عنوان مسافر یا شهروند عادی از این رویداد بازدید کرده ­اند.
  • «بازدیدکنندگان متخصص» افرادی هستند که یا کسب وکاری در حوزه گردشگری دارند، یا به عنوان سرمایه­ گذار در این صنعت حضور دارند، یا در یک مجموعه مرتبط با گردشگری شاغلند و یا در این زمینه مشغول به تحصیل می ­باشند. بنابراین، این گروه ترکیبی است از افرادی که به صورت بالفعل از این صنعت کسب درآمد می ­کنند یا به واسطه زمینه آموزشی فعلی، گردشگری منبع درآمد آنها در آینده خواهد بود.
  • «غرفه­ داران» نیز افرادی هستند که مجموعه کاری آنها غرفه ­ای را اجاره کرده است. این افراد ترکیبی از مؤسسان، مدیران بخش­های مختلف و کارکنان کسب و کارهای شرکت­ کننده در نمایشگاه می­ باشند. در واقع، این گروه نگاه افرادی را منعکس می ­سازد که در حال حاضر از این صنعت درآمد کسب می­ کنند.

** دانلود متن کامل دومین گزارش سالانه چـالـش ­ها و رونـدهـای صنـعـت گـردشـگری ایـران

حاویِ یافته ­های حاصل از پیمایش ۱۴۳۱ نفر از متخصصان گردشگری، غرفه ­داران و بازدیدکنندگان حاضر در یـازدهمین نمایشگاه بین­ المللی گـردشـگری و صنایع وابسته تهران ۶-۳ بهمن ۱۳۹۶

نسخه های پیشین این گزارش: