بارومتر صادرات گردشگری بین المللی در سال ۲۰۱۵ (می ۲۰۱۶)

افزایش ۴ درصدی صادرات گردشگری بین المللی در سال ۲۰۱۵ – سازمان جهانی گردشگری (UNWTO)

 

سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در بارومتر ماه می ۲۰۱۶ به صادرات گردشگری بین المللی پرداخته و اعلام کرده است که جهان در سال ۲۰۱۵ از نظر میزان دریافتی های حاصل از گردشگری بین المللی (اقلام سفر در تراز پرداخت ها) رشدی معادل ۳/۶ درصد را تجربه کرد که هم راستا با افزایش ۴/۴ درصدی تعداد گردشگران ورودی بین المللی بود. میزان رشد گردشگری بین المللی در سال ۲۰۱۵ برای چهارمین سال پیاپی رشدی سریع تر از تجارت کالا در جهان داشت و بدین ترتیب سهم گردشگری از صادرات جهانی به ۷ درصد افزایش یافت و ارزش کل گردشگری بین المللی به ۱۴۰۰ میلیارد دلار رسید.

  • به گزارش گروه مدیریت ایده های گردشگری، طبق برآوردهای انجام شده توسط UNWTO، گردشگران بین المللی در سال ۲۰۱۵، درآمدی معادل ۱۲۳۲ میلیارد دلار (۱۱۱۰ میلیارد یورو) برای بخش های اقامتگاهی، غذا و نوشیدنی، تفریح و سرگرمی، خرید و سایر کالاها و خدمات ایجاد کرده اند و این افزایش ۳/۶ درصدی درآمد، در نوسانات نرخ ارز و تورم تاثیرگذار بوده است. تعداد گردشگران بین المللی ورودی (بازدیدکنندگان بیش از یک شب) در سال ۲۰۱۵ با افزایش ۴/۴ درصدی به یک میلیارد و ۸۴ میلیون نفر رسید.

گزارش سازمان جهانی جهانگردی گزارش unwto

  • میزان صادرات گردشگری بین المللی در سال ۲۰۱۵ از محل خدمات حمل و نقل مسافران بین المللی غیرساکن، برابر با ۲۱۰ میلیارد دلار بود که ارزش کل صادرات گردشگری را به ۱۴۰۰ میلیارد دلار، یا به عبارتی، به متوسط روزانه ۴ میلیارد دلاری رساند.
  • به گفته طالب ریفاعی، دبیر کل سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در شصتمین گردهمایی کمیسیون منطقه ای قاره آمریکا در هاوانا، پایتخت کوبا، «گردشگری در دنیای امروز یک بخش اصلی از تجارت بین المللی خدمات است. علی رغم بازیابی ضعیف و کند اقتصاد در سال ۲۰۱۵، میزان هزینه کرد گردشگری بین المللی رشد چشمگیری داشته است. و این مهر تأییدی بر رابطه صنعت گردشگری با تحریک رشد اقتصادی، توسعه صادرات و اشتغالزایی در تعداد بسیاری از دولت ها در سراسر جهان می باشد».
  • گردشگری بین المللی ۷ درصد از صادرات کل جهان و ۳۰ درصد از صادرات خدماتی را به خود اختصاص داده است. سهم گردشگری در صادرات کل کالاها و خدمات در سال ۲۰۱۵ از ۶ درصد به ۷ درصد افزایش یافت و گردشگری بین المللی برای چهارمین سال پیاپی از تجارت کالا در جهان پیشی گرفت. (مطابق گزارش اخیر سازمان جهانی تجارت، میزان رشد تجارت جهانی کالا در سال ۲۰۱۵ معادل ۲/۸ درصد بوده است).
  • گردشگری از نظر صادرات جهانی پس از سوخت و مواد شیمیایی، در رده سوم قرار می گیرد. مواد غذایی و خودروسازی در رده های بعدی قرار دارند. در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، گردشگری به عنوان نخستین صنعت صادراتی محسوب می شود.

برترین صنایع صادراتی جهان در سال 2015 - گردشگری گزارش سازمان جهانی جهانگردی گزارش unwto

  • در سال ۲۰۱۵، نوسانات شدید نرخ ارز بر میزان دریافتی های مقاصد و مناطق را به شدت تحت تاثیر قرار داد. با توجه به نوسانات نرخ ارز و تورم، میزان دریافتی های قاره آمریکا، آسیا و اقیانوسیه، و خاورمیانه ۴ درصد رشد داشت، اما دریافتی های قاره اروپا ۳ درصد و قاره آفریقا ۲ درصد افزایش یافت.

 

بیشترین رشد میزان دریافتی های گردشگری بین المللی متعلق به حوزه کارائیب، آمریکای مرکزی و آمریکای جنوبی بود.


افزایش 4 درصدی صادرات گردشگری بین المللی در سال 2015 - می 2016 سازمان جهانی جهانگردی unwto گزارش سازمان جهانی جهانگردی گزارش unwto


  • قاره آمریکا در سال ۲۰۱۵ همچنان از تعداد زیاد گردشگران بین المللی ورودی و میزان دریافتی های قابل توجه حاصل از آنان منتفع گردید. دلیل این امر را می توان در قوی بودن دلار جستجو کرد که  منجر به انجام سفرهای برون مرزی توسط ساکنین ایالات متحده آمریکا می شد و در نتیجه بسیاری از مقاصدی که در این منطقه قرار دارند، سود بردند. حوزه کارئیب، آمریکای مرکزی و آمریکای جنوبی از نظر میزان دریافتی ها، همگی رشد ۷ درصدی را تجربه کردند. این در حالی بود که میزان دریافتی های آمریکای شمالی تنها ۳ درصد افزایش یافت.
  • به گفته طالب ریفاعی «با کاهش قیمت مواد خام، گردشگری در بسیاری از کشورهای صادرکننده کالا و نفت، ظرفیت بزرگی را برای جبران درآمدهای ضعیف صادراتی نشان داد. گردشگری به شکل فزاینده ای در بسیاری از اقتصادهای نوظهور و برخی از اقتصادهای پیشرفته به جزء اساسی تنوع صادراتی تبدیل شده است».

 

ایالات متحده آمریکا، چین، اسپانیا و فرانسه برترین مقاصد گردشگری جهان هستند.

  • ایالات متحده آمریکا (۱۷۸ میلیارد دلار)، چین (۱۱۴ میلیارد دلار)، اسپانیا (۵۷ میلیارد دلار) و فرانسه (۴۶ میلیارد دلار) همچنان برترین مقاصد گردشگری جهان از لحاظ دریافتی های گردشگری بین المللی و تعداد گردشگران بین المللی ورودی به حساب می آیند. این اطلاعات مقدماتی است و احتمال تجدیدنظر در آن وجود دارد. نرخ دلار آمریکا در سال ۲۰۱۵ نسبت به سایر نرخ های ارز به شکل غیرمعمولی افزایش یافت. به همین دلیل دریافتی های کشورهایی با این نرخ های ارز وقتی که به دلار آمریکا بیان می شود، کمتر بود. به علاوه، چین داده ها و سری های مربوط به دریافتی ها و هزینه کرد گردشگری بین المللی در سال ۲۰۱۵ را مورد تجدیدنظر اساسی قرار داد و داده ها و سری های مربوط به سال ۲۰۱۴ را نیز به دلیل تغیبرات روش شناسی (متدلوژیکی) با عطف به ماسبق بازبینی کرد.

 

تعداد اندکی از بازارهای مولد، در هدایت گردشگری برون مرزی در سال ۲۰۱۵ پیشرو بودند.

  • سال گذشته چین، ایالات متحده آمریکا و انگلستان با توجه به نرخ ارز و اقتصاد قوی خود، هدایت گردشگری برون مرزی را بر عهده داشتند.
  • چین از سال ۲۰۰۴ تا کنون هر ساله در میزان هزینه کرد (مخارج) گردشگری خود، رشدی دو رقمی را تجربه می کند و در طی این سال ها، مقاصد آسیایی مانند ژاپن و تایلند، همچنین ایالات متحده آمریکا و مقاصد اروپایی مختلف از این افزایش، بهره مند شده اند. در حال حاضر نیز چین همچنان رهبری سفرهای برون مرزی در جهان را در اختیار دارد و در رتبه نخست جای می گیرد. در سال ۲۰۱۵ میزان هزینه های گردشگران چینی ۲۵ درصد افزایش یافت و به رقم ۲۹۲ میلیارد دلار رسید؛ تعداد کل گردشگران برون مرزی چین در سال ۲۰۱۵ با رشد ۱۰ درصدی، به ۱۲۸ میلیون نفر افزایش یافت.
  • مخارج (هزینه کرد) گردشگری دومین بازار بزرگ جهان یعنی ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۵ با رشد ۹ درصدی به ۱۲۰ میلیارد دلار افزایش یافت. این در حالی است که تعداد گردشگران برون مرزی آن با رشد ۸ درصدی به ۷۳ میلیون نفر رسید. مخارج گردشگران ساکن انگلستان ۸ درصد افزایش یافت و به رقم ۶۳ میلیارد دلار رسید؛ تعداد ساکنین انگلستان که در سال ۲۰۱۵ به خارج از این کشور سفر کردند، با رشد ۹ درصدی به ۶۵ میلیون نفر رسید. کشور آلمان کاهش اندکی در میزان هزینه کرد گردشگران برون مرزی خود را اعلام کرد (۷۶ میلیارد دلار)، که بخشی از آن به دلیل کاهش ارزش یورو بود.
  • در سال ۲۰۱۵ میزان هزینه کرد فرانسویان در گردشگری برون مرزی به ۳۸ میلیارد دلار، گردشگران روسی به ۳۵ دلار و گردشگران اهل کره جنوبی به ۲۵ میلیارد دلار رسید.