مدیریت بازار و برندسازی مقاصد گردشگری

بررسی روندهای جهانی گردشگری نشان می دهد تعداد گردشگران داخلی و بین المللی ، همه ساله در حال افزایش بوده است و انتظار می رود که این رشد همچنان ادامه یابد. با توجه به روندهای اقتصاد جهانی، بارها و بارها مشاهده شده است که صنعت گردشگری، بر خلاف سایر صنایع،در دوران رکود نیز به حیات و حتی رشد خود ادامه داده است. این واقعیت، فرصت های بی شماری را پیش روی این صنعت نوپا قرار می دهد.اما مساله این است که تمامی کشورها نمی توانند به یک نسبت از این فرصت ها و منافع حاصل از آن، بهره گیرند؛ بسیاری از مقاصد گردشگری علی رغم آب و هوای مناسب، و پتانسیل های بالای خود، در جذب گردشگر موفق عمل نکرده اند.

مدیریت بازار و برندسازی گردشگری، یکی از مهمترین ابزارهای بهره برداری از فرصت های بی شمار این صنعت می باشدکه در صورت یکپارچگی آن با مدیریت استراتژیک مقصدو تعریف و توسعه محصولات و خدمات مناسب بر اساس مطالعات دقیق، گردشگری شاهد پیشرفت های چشمگیری خواهد بود.مدیریت بازار شامل فعالیت هایی است که در رابطه با رساندن خریدار و فروشنده به یکدیگر برای انجام معامله و رضایت دو طرف صورت می گیرد. از آنجایی که تقریبا تمامی محصولات صنعت گردشگری منحصر به فرد هستند، مدیریت بازار، نقش عمده ای در بهبود وضعیت گردشگری ایفا می نماید.

صنعت گردشگری کشور ایران علی رغم مشکلات پیش روی آن، در طول حیات خود، رشد را تجربه کرده است؛ هر چند در مقام مقایسه با سایر کشورها، از وضعیت مناسبی برخوردار نیست. از سوی دیگر، با توجه به تحولات سیاسی اخیر، انتظار می رود، در آینده نیز با سرعت و شتاب بیشتری، به رشد خود ادامه دهد. مدیریت و جهت دهی رشد، چه در حوزه بازاریابی گردشگری داخلی و چه در حوزه بازاریابی گردشگری بین المللی، نیازمند فعالیت های پژوهشی و اجرایی تخصصی، و استفاده از مشاوره های متخصصان گردشگری می باشد. گردشگران در عصر حاضر، با چند کلیک ساده، از مقاصد گردشگری، جزئیات مرتبط با آنها و نظرات سایرین درباره آن مقاصد اطلاعاتی کسب می کنند. بنابراین، اکتفا به شیوه های قدیمی و سنتی، و انجام اقدامات پراکنده و غیرمنسجم، کارساز نخواهد بود. سازمان های دولتی و خصوصی فعال در حوزه گردشگری برای این که بتوانند در صحنه رقابت بازار این صنعت باقی بمانند، باید مشتریان خود (گردشگران) را بشناسند و از خواسته های آنان آگاه شوند. آنها همچنین باید بتوانند این مشتریان بالقوه را از محصولات و خدمات خود آگاه سازند. نباید فراموش کرد که هر کشوری که به دنبال توسعه صنعت گردشگری است؛ و هر مقصد گردشگری، و هر کسب و کاری که در این صنعت فعالیت می کند، نیازمند برندی است که به شیوه ای مناسب بتواند با گردشگران هدف خود ارتباط برقرار نماید؛ نیازمند متون و محتوای چاپی، مجازی، و چندرسانه ای است که گردشگران جدیدی را به سوی خود بکشاند؛ و نیازمند سطحی از خدمات است که پاسخگوی تقاضای گردشگران باشد. یکی از ویژگی های اساسی کشورهای موفق در صنعت گردشگری، بهره گیری از دانش و علم متخصصان گردشگری است. متولیان و فعالین گردگشری بایستی آمیخته مناسبی از استراتژی ها، تاکتیک ها و ابزارهای بازاریابی را به کار گیرند تا به گردشگران بالقوه خود دسترسی یابند و مهمتر اینکه، گردشگران بالقوه نیز بتوانند از قابلیت ها، امکانات و تسهیلات گردشگری کشور آگاه شوند. نباید فراموش کرد که هر چه سطح آگاهی گردشگران از یک مقصد بالاتر باشد، تعداد بازدیدکنندگان، متوسط مدت اقامت، متوسط مخارج گردشگران، و درآمد گردشگری افزایش خواهد یافت. خدمات پژوهشی، مشاوره ای و اجرایی این تشکل در حوزه مدیریت بازار گردشگری، به شکلی جامع، منسجم و مبتکرانه، و به شرح زیر ارائه می گردد:
  • ایجاد تصویر و هویت برند مقاصد گردشگری
  • برندسازی و جایگاه یابی مقاصد
  • آگاهی بخشی به گردشگران داخلی و گردشگری در خصوص مقاصد گردشگری
  • تهیه و طراحی ابزارهای تبلیغاتی و ترویجی از جمله لوگو، بروشور، وب سایت و...
  • برگزاری رویدادهای تخصصی داخلی و بین المللی
  • بخش بندی گردشگران
  • طراحی مکانیزم توزیع اطلاعات گردشگری و مدیریت ارتباط با گردشگران
  • تهیه طرح های بازاریابی (Marketing Plan)